Shaolin Temple (1982) – filmul-fenomen ce a rescris istoria cinematografiei chineze

“Shaolin Temple” a rescris istoria filmului chinezesc.Marcat de directivele Revolutiei Culturale, filmul chinezesc se rezuma la productii ideologice si de propaganda ce preamareau curajul comunistilor chinezi, condamnau diavolul japonez si il ridicau in slavi pe preaiubitul Mao Zedong. Dupa moartea acestuia in 1976, Deng Xiaoping schimba fata Chinei, si implicit si cinematografia chineza iese din dezghet. “Shaolin Temple” (1982) a fost primul film fara astfel de mesaje in el, fara steaguri rosii, trupe comuniste defiland sau ode inchinate lui Mao. El a schimbat mentalitatea unei intregi generatii de tineri. Era cu totul altceva decat se mai vazuse pana atunci: filmat in impejurimile si in interiorul unui vechi templu buddhist, avea o distributie formata in principal din campioni nationali la wushu sau cascadori veterani de la celebra Opera din Beijing, iar regizorul era unul din libertinul Hong-Kong, decenii la rand un vis interzis chinezilor de pe continent. Zeci de mii de tineri s-au indreptat spre templul Shaolin in cautarea unui maestru, dupa ce au vizionat acest film fenomen. Cartile despre kung-fu au inceput sa se vanda ca painea calda, iar toata lumea exersa pe la colt de strada artele martiale. Dupa cum o spunea un articol din presa new-yorkeza din 1982, “unii tineri au fugit catre manastirea Shaolin, avand in minte imaginea gresita conform careia calugarii din acele locuri inca mai predau artele martiale.” Wushu, ca sport, a explodat: kung-fu-ul ca arta fusese readus la viata din morti. Filmul chinezesc nu va mai fi niciodata cum a fost. A luat nastere o epoca de aur a artelor martiale in China, industria cinematografica din Hong Kong a explodat, complementar, si ea, fascinand si captivand o intreaga generatie de copii de pe intreg mapamondul, cuceriti de filmele de actiune cu “zburatori” si eroi imbatabili.

Jet Li a debutat in cariera de actor in “Shaolin Temple” in rolul Jue Yun, fiul unui rebel ce-si vede tatal murind ucis de mainile oamenilor generalului Wang. El reuseste sa scape cu viata si sa-si gaseasca adapost la un templu, unde invata artele martiale si asteapta momentul potrivit pentru a se razbuna. Se alatura vietii monahale, isi urmeaza instructorul de arte martiale, incepe chiar si o mica poveste romantica cu fiica maestrului sau si il salveaza pe omul care peste cativa ani avea sa carmuiasca China, Li Shimin, cunoscut sub numele Taizong ca Imparat al dinastiei Tang. Scenariul filmului are la baza un eveniment istoric, ciocnirea dintre calugarii Shaolin razboinici cu trupele generalului dinastiei Sui, Wang Shichong, intr-o batalie cruciala ce l-a ajutat pe Li Shimin sa fondeze dinastia Tang in estul Chinei in 618. Momentul e consemnat pe o stela de la Templul Shaolin sculptata in 728, ce include si o scrisoare de la Imparatul Taizong insusi trimisa templului. Filmul deviaza putin de la consemnarile istorice, insa in mare zugraveste fidel evenimentele petrecute in acea perioada.

Jet Li, al carui nume real e Li Lianjie, avea doar 19 ani cand acest film era filmat, dar era deja pentru a cincea oara campion national la wushu, antrenandu-se cu celebrul maestru Wu Bin. Li s-a dovedit un actor destul de bun, iar regizorul Zhang Xinyan l-a redistribuit ulterior, transformandu-l intr-un actor renumit. Aportul celorlalti practicanti de wushu distribuiti in film a dat o amploare epica productiei, ce a depasit asteptarile chiar ale producatorilor, ce nu intentionau asa ceva. A fost pentru prima oara cand wushu ca arta martiala a ajuns in fata ochilor a milioane de oameni.

Articol realizat de cris999 pentru Asiacinefil Plus !

Leave a Reply